4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Δοκιμή ενεργητικής ασφάλειας Seat Leon 1.6 TDI - Hyundai i30 CRDi - Ford Focus 1.6 TDCi - Toyota Auris 1.4 D-4D

Τα Seat Leon και Hyundai i30 συναντούν τα Ford Focus και Toyota Auris.

ΜΕ αφορμή τη συγκριτική δοκιμή ανάμεσα στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του νέου Leon και του i30, αναζητούμε την αποτύπωση της εικόνας των δυναμικών χαρακτηριστικών τους με τη γλώσσα των αριθμών. Έτσι, στο «παιχνίδι» μπαίνουν τα συγγενή σε προδιαγραφές Ford Focus και Toyota Auris, και αξιολογούμε την ενεργητική ασφάλεια που προσφέρουν. Στο επίκεντρο της σύγκρισης μπαίνουν oι επιδόσεις σε επιτάχυνση και φρενάρισμα καθώς και οι δοκιμασίες σλάλομ και αποφυγής εμποδίου με αλλαγή λωρίδας. Σε ό,τι αφορά τις δυο τελευταίες, θα υπενθυμίσουμε πως, μαζί με την αναφορά της καλύτερης επίδοσης από κάθε αυτοκίνητο, παραθέτουμε και το μέσο όρο από το σύνολο των προσπαθειών που έχει εκτελέσει, ως ένδειξη της επαναληψιμότητας. Όσο μικρότερη είναι η διαφορά ανάμεσα στην καλύτερη επίδοση και στο μέσο όρο, τόσο πιο εύκολο είναι για το αυτοκίνητο να επιτυγχάνει καλές επιδόσεις, κάτι που δείχνει πως έχει σταθερότητα και ομοιογένεια στη συμπεριφορά του.
Από εκεί και πέρα, στο σλάλομ βασικά στοιχεία για την επίτευξη καλών επιδόσεων είναι τόσο το τιμόνι όσο και η ευελιξία του αυτοκινήτου, ενώ στην αλλαγή λωρίδας (lane change) κυρίαρχο ρόλο παίζουν το ζύγισμα των χαρακτηριστικών και η ταχύτητα της απόκρισης στις εντολές του οδηγού, για την πραγματοποίηση του ταχύτατου ελιγμού ανάμεσα από τους διαδοχικούς, οριοθετημένους με κορύνες διαδρόμους.

Με το πόδι στο πάτωμα
Η αναφορά έχει να κάνει με τις επιδόσεις στην επιτάχυνση και στο απαιτητικό, έντονο φρενάρισμα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο κομμάτι, οι προδιαγραφές δίνουν στα δύο ευρωπαϊκά αυτοκίνητα το προβάδισμα, κάτι που επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό και από τους αριθμούς. Τόσο το Focus όσο και το Leon κινούνται από υπερτροφοδοτούμενους ντίζελ 1,6 λίτρων. Εκείνος της Ford είναι ισχυρότερος, φθάνοντας τους 115 ίππους και τα 27,5 χλγμ. ροπής (στιγμιαία σε overboost 29,1), ενώ των Ισπανών ακολουθεί με 10 ίππους και 2 χλγμ. ροπής λιγότερο. Η διαφορά είναι πως το Focus διαθέτει κιβώτιο 6 σχέσεων, που επιτρέπει και την καλύτερη εκμετάλλευση του κινητήρα, σε αντίθεση με το Leon, που έχει 5άρι κιβώτιο με πιο αραιή κλιμάκωση.
Κιβώτια 6 σχέσεων βρίσκουμε και στα Auris και i30, με το ιαπωνικό μοντέλο να έχει πιο κοντή κλιμάκωση στις τέσσερις πρώτες σχέσεις και αρκετά μακριά 5η και 6η, με στόχο προφανώς τη χαμηλή κατανάλωση στο ταξίδι και στις υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο, τα δύο εξ Ανατολών μοντέλα συνοδεύονται από μικρότερης χωρητικότητας πετρελαιοκινητήρες, 1,4 λίτρων, με ουσιαστικά ταυτόσημη απόδοση 90 ίππων. Βέβαια, ο κορεατικός κινητήρας υπερέχει σε ροπή με 22,4 χλγμ. έναντι 20,9 αυτού της Toyota, που στην πράξη εξισορροπεί την εικόνα με το μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας και, κυρίως, με τη μεγαλύτερη ζωντάνια του στις χαμηλές στροφές.
Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες, με το Leon να είναι όμως οριακά ταχύτερο στο σπριντ των 0-100 χλμ./ώρα, με 11,2 δλ. έναντι 11,5 δλ. του Focus, εκμεταλλευόμενο και το πλεονέκτημα του χαμηλού βάρους που του δίνει η πλατφόρμα MQB. Το Focus εξαργυρώνει στη συνέχεια την ισχύ του κινητήρα του κερδίζοντας την αναμέτρηση στα 0-400 μέτρα και στο πρώτο χιλιόμετρο με 18 και 33,1 δλ., αντίστοιχα, έναντι 18,3 και 33,5 δλ. του Leon. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα Auris και i30 μένουν πίσω, με το ιαπωνικό μοντέλο να είναι ταχύτερο ανάμεσα στα δύο, με 12,4 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα, ευνοούμενο και από την κοντή κλιμάκωση των τεσσάρων πρώτων σχέσεων, που του δίνουν πολύ καλή ταχύτητα στην αρχική φάση της επιτάχυνσης (0-400 μ.: 18,2 δλ., 0-1.000 μ.: 34 δλ.). Το i30 ακολουθεί από απόσταση, καθώς χρειάζεται 13,8 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα (0-400 μ.: 18,8 δλ., 0-1.000 μ.: 35,4 δλ.).
Αρκετά κοντινή είναι και η αντιστοιχία της εικόνας των επιταχύνσεων εν κινήσει, όπου αρχικά με 3η και 4η σχέση βλέπουμε μια επικράτηση των Ευρωπαίων εκπροσώπων, με το Leon μάλιστα, παρά το 5άρι κιβώτιο, να εμφανίζει μια μικρή υπεροχή στις πιο ψηλές στροφές, για παράδειγμα στα 80-110 χλμ./ώρα με 3η, με το Focus να απαντά κάνοντας σαφή την υπεροχή του με 5η και 6η σχέση. Παρά τη χαμηλότερη ροπή, το Auris καταφέρνει να είναι ταχύτερο του i30, εκμεταλλευόμενο την πιο κοντή του κλιμάκωση, με το κορεατικό μοντέλο να αντιστρέφει την εικόνα στις επιδόσεις με 6η σχέση, όπου η κλιμάκωση του Auris είναι εξαιρετικά μακριά.
Από εκεί και πέρα, σηκώνοντας το πόδι από το γκάζι και μεταφέροντάς το στο φρένο, τις εντυπώσεις κλέβει το Auris, με το Leon να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, καθώς πετυχαίνουν ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα σε 54,8 και 55,6 μέτρα, αντίστοιχα. Αν και όχι τόσο εντυπωσιακή, απόλυτα ικανοποιητική για ένα μέσο μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας είναι και η απόδοση του Focus, με 59,6 μέτρα, ενώ σε αυτόν τον τομέα βρίσκουμε την αχίλλειο πτέρνα του i30, που είναι το μόνο που ξεπερνά τα 60 μέτρα πριν ακινητοποιηθεί.

Ανάμεσα στις κορύνες...
Περνώντας στο κομμάτι των δοκιμασιών του σλάλομ και της απότομης αποφυγής εμποδίου με αλλαγή λωρίδας, το βάρος πέφτει πλέον στη γεωμετρία και στις επιμέρους ρυθμίσεις της ανάρτησης, στο ζύγισμα του πλαισίου και, βέβαια, στο τιμόνι. Τον καλύτερο συνδυασμό των παραπάνω χαρακτηριστικών φαίνεται να συγκεντρώνει το Focus, που, χωρίς να καταφεύγει στη λύση των σκληρών ρυθμίσεων, καταφέρνει να προσφέρει την απαιτούμενη ταχύτητα στην απόκριση και, εντέλει, αποδεικνύεται εξαιρετικά ευέλικτο, με αποτέλεσμα να σημειώνει την ταχύτερη επίδοση στο σλάλομ, με 5,22 δλ. Σε μεγάλο ποσοστό αυτή η επίδοση βασίζεται στην πολύ καλή πρόσφυση του εμπρός μέρους, καθώς, ακόμα και με το TC εκτός λειτουργίας, η εκδήλωση σπιναρίσματος είναι σπάνια γεγονός που συνεπάγεται ουσιαστικά μηδενικές τάσεις υποστροφής και ανάλογα ελάχιστη ανάγκη για διόρθωση με μείωση του γκαζιού. Την ίδια στιγμή, η ευελιξία ευνοείται από το «ζωντανό» πίσω μέρος, που βοηθά στην τοποθέτηση, αρκεί ο οδηγός να αποφεύγει τους άτσαλους και υπερβολικούς χειρισμούς, που θα οδηγήσουν σε απότομο ξεκόλλημα της ουράς και αυτόματα σε επέμβαση του ESP. Τέλος, πολύτιμος σύμμαχος σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται το τιμόνι, τόσο για την ταχύτητά του (μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη) όσο και για την πολύ καλή αίσθηση σε σχέση με την κατάσταση των εμπρός τροχών.
Από τη μεριά του, το Leon στη συγκεκριμένη διαδικασία ευνοείται από την επιλογή των πιο σκληρών ρυθμίσεων, καθώς είναι και το πιο σφιχτό μεταξύ των τεσσάρων αντιπάλων. Αυτό το στοιχείο βοηθά σημαντικά σε επίπεδο ακρίβειας και ταχύτητας απόκρισης, δίνοντας στο Leon και μια πιο ζωντανή εικόνα σε σχέση με το μαλακότερο Golf, που είχαμε επίσης υποβάλει στις συγκεκριμένες δοκιμασίες παλαιότερα. Βασικό στοιχείο του ισπανικού μοντέλου αποτελεί το πολύ καλό τιμόνι, με την ικανοποιητική πληροφόρηση αλλά και την πολύ γρήγορη απόκριση στην αρχική φάση του στριψίματος. Η ταχύτερη επίδοση, δε, που είναι η δεύτερη μετά του Focus με 5,34 δλ., προκύπτει όταν η οδήγηση έχει ροή και ομοιογένεια χωρίς απότομους χειρισμούς, έτσι ώστε ο οδηγός να εκμεταλλεύεται το πολύ καλό ζύγισμα του πλαισίου. Στην πίεση, το εμπρός μέρος θα χάσει την πρόσφυση πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο Focus, ενώ γενικά μπορούμε να πούμε πως το Leon δεν προτιμά την «off balance» οδήγηση. Από την άλλη πλευρά, οι πιο σκληρές ρυθμίσεις δημιουργούν ένα σταθερό σε απόδοση σύνολο, με το Leon να παρουσιάζει μια πολύ καλή επαναληψιμότητα αλλά και μια αντίστοιχα θετική εικόνα και στην εκτέλεση της διαδικασίας με φορτίο, όπου βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο Focus.
Από εκεί και πέρα, ο λόγος στο Auris, που πλησιάζει αρκετά την εικόνα του Leon σε ό,τι αφορά την πολύ καλή απόκριση του τιμονιού -το οποίο όμως υπολείπεται ελαφρώς σε αίσθηση-, αλλά και το πολύ καλό ζύγισμα του πλαισίου, που βοηθά στην επίτευξη μιας πρακτικά αντίστοιχης επίδοσης, με 5,39 δλ. Οι βασικότερες διαφορές αφορούν την κάπως πιο υποστροφική συμπεριφορά του Auris (η οποία γίνεται και πιο εύκολα αντιληπτή, λόγω του απόλυτα ουδέτερου πίσω μέρους), αλλά και τη λιγότερο σταθερή επαναληψιμότητα, αφενός, λόγω των πιο μαλακών ρυθμίσεων και, αφετέρου, λόγω της δυνατότητας πλήρους απενεργοποίησης του ESP (το μόνο από τα τέσσερα που το επιτρέπει), με αποτέλεσμα οι όποιες υπερβολές του οδηγού να επηρεάζουν περισσότερο την επίδοση. Πιο πίσω σε απόλυτους αριθμούς, με 5,53 δλ. στο ταχύτερο πέρασμα, μένει το i30, που προσφέρει ένα σίγουρο πάτημα με προοδευτικές αντιδράσεις, αλλά χωρίς την οξύτητα και την ακρίβεια που απαιτεί μια καλή επίδοση. Το τιμόνι υπολείπεται σε πληροφόρηση, ενώ η απόκρισή του αποδεικνύεται αργή για τη διαδικασία των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης, αναγκάζοντας έτσι στην υιοθέτηση μιας πιο χαμηλής ταχύτητας. Από εκεί και πέρα, ακόμα και υπό πίεση ουδέποτε θα αιφνιδιάζει με απότομες αντιδράσεις, όμως οι μαλακές ρυθμίσεις έχουν ως αποτέλεσμα μια σχετική υστέρηση στην ταχύτητα απόκρισης αλλά και την εκδήλωση μεγαλύτερων κλίσεων του αμαξώματος, που εντείνουν τη μεταφορά βάρους.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα των τεσσάρων αντιπάλων και στο lane change, με το Focus να εξαργυρώνει με την ταχύτερη επίδοση (3,7 δλ.) το εξαιρετικό του ζύγισμα αλλά και την ταχύτητα της απόκρισης στις εντολές του οδηγού. Βασικό πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη διαδικασία αποτελούν η ακρίβεια του εμπρός μέρους στην τοποθέτηση στους διαδοχικούς διαδρόμους, χωρίς την ανάγκη διόρθωσης κάποιου γλιστρήματος ή απόκλισης από την τροχιά που σημαδεύει ο οδηγός, καθώς και η βοήθεια που προσφέρει το πίσω μέρος στην ελαφριά διόρθωση της τοποθέτησης και τη γρήγορη ευθυγράμμιση σε κάθε διάδρομο. Θα σημειώσουμε, μάλιστα, πως, παρά τη σχετικά μαλακή ρύθμιση των αναρτήσεων, το Focus αποδεικνύεται ιδιαίτερα σαφές στον έλεγχο των κινήσεων του αμαξώματος, βοηθώντας έτσι στην εύκολη εκτέλεση της άσκησης.
Αντίστοιχα, το Leon πετυχαίνει μια αξιόλογη επίδοση (3,78 δλ.), χάρη και στη σφιχτή του ανάρτηση, που περιορίζει και τις κλίσεις του αμαξώματος, κάτι που ευνοείται από το ακριβές τιμόνι και τη γρήγορη απόκριση. Το πίσω μέρος ουδέποτε θα παρουσιάσει τάσεις ανεξαρτητοποίησης ή γλίστρημα που θα απαιτήσει διόρθωση, όμως ο οδηγός θα χρειαστεί να αποφύγει το «στραμπούληγμα» του τιμονιού τη στιγμή της αλλαγής κατεύθυνσης, καθώς το σπάσιμο της πρόσφυσης έρχεται πιο εύκολα απ’ ό,τι στο Focus και οδηγεί σε απότομη επέμβαση του ESP. Το πολύ καλό τιμόνι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και του Auris, που καταφέρνει μια αντίστοιχα καλή επίδοση, με 3,82 δλ. Εδώ, ωστόσο, ο οδηγός χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και πιο ακριβείς χειρισμούς, ώστε να μην ξεπεράσει τα περισσότερο εύθραυστα όρια του ιαπωνικού μοντέλου, καθώς στην πίεση η υποστροφή έρχεται πιο εύκολα, ενώ οι μαλακές ρυθμίσεις δημιουργούν πιο έντονα φαινόμενα μεταφοράς βάρους. Τέλος, το i30 προσφέρει σιγουριά με την προοδευτικότητα και την ομοιογένεια των αντιδράσεών του, όμως λείπουν η ταχύτητα και το νεύρο στην απόκριση τόσο στο τιμόνι όσο και στην ανάρτηση, που απαιτεί η γρήγορη επίδοση σε μια διαδικασία ξαφνικής αλλαγής της δυναμικής ισορροπίας._ 4Τ